Cele mai bune resurse pentru un investitor incepator

1. Cea mai buna investitie a ta incepe chiar aici

Daca te-ai hotarat sa devii investitor, felicitari! Mai exact, ai luat decizia de a-ti pune banii sa produca mai multi bani pentru viitorul tau. Cand esti la inceput in aceasta calatorie a investitiilor, tot procesul iti poate parea coplesitor. Daca ti se pare ca citesti despre strategii care par foarte greu de implementat sau despre termeni coplesitori din jargonul pietelor de capital, sa stii ca nu esti singura in aceasta situatie. 

Nu degeaba toti educatorii financiari insista ca educatia financiara este prima si poate cea mai importanta investitie pe care trebuie sa o faci. Atunci cand ai inteles notiunile de baza despre investitii, le poti adapta nevoilor tale financiare si poti lua cele mai bune decizii pentru viitorul tau portofoliu. Pentru ca lumea investitiilor este una foarte subiectiva, care trebuie privita prin filtrul valorilor tale. Mai pe scurt…este timpul sa te apuci sa inveti despre finante personale si investitii. Pentru ca da, te vor ajuta in viata mult mai mult decat poate te-a ajutat sa inveti teorema lui Pitagora sau cum functioneaza integralele. 

Am strans in acest articol resursele mele preferate de educatie financiara, care cuprind bloguri, carti si podcasturi. Daca te simti coplesit de ideea de bugete, economii sau investitii, acesta este punctul tau de pornire.

2. CARTI pentru investitori

sursa: www.unsplash.com

2.1 Investitorul inteligent –  Benjamin Graham

Benjamin Graham, cunoscut si ca parintele “Value Investing” a fost mentorul lui Warren Buffett. In carte scrie despre strategiile sale de Value Investing si te invata cum sa iti atingi obiectivele financiare. Cartea se concentreaza in jurul strategiei sale de a cumpara actiuni subevaluate (pretul este mai mic decat valoarea intrinseca) si iti arata cum sa castigi pe piata bursiera fara a-ti asuma riscuri enorme. El vorbeste si despre aspectul emotiilor in investitii, care reprezinta un capitol foarte important din viata unui investitor. Desi este o carte care a aparut in 1949, lectiile din „Investitorul inteligent” al lui Benjamin Graham se aplica super bine si astazi!

2.2 Tata bogat, tata sarac – Robert Kiyosaki

Tata bogat, tata sarac este este una dintre cele mai populare carti de finante personale din toate timpurile, si cea mai vanduta carte din acest domeniu. Este prima carte de educatie financiara cu care au inceput cam toti cei care acum sunt investitori sau chiar educatori financiari, din cate am observat pe bloguri, in podcasturi. Este o carte foarte usoara pentru tineri investitori dar si pentru cei interesati de imobiliare. Kiyosaki povesteste despre lectiile de viata pe care le-a invatat de la cei doi “tati” – tatal sarac (tatal lui) si tatal bogat (tatal celui mai bun prieten al lui). Trece prin multe topicuri, de la avantajul de a detine active, la ideea de independenta financiara si pana la educatia financiara pe care si-ar dori sa o primim in scoala. Deviza principala este: in loc sa lucrezi pentru bani, pune banii sa lucreze pentru tine!

2.3 Banii. Stapaneste jocul – Tony Robbins

Banii. Stapaneste jocul este o carte super utila despre bani si investitii, scrisa de Tony Robbins in stilul lui caracteristic. Pe langa cercetari ample de piata, el i-a intervievat pe cei mai destepti si mai de succes investitori din lume si i-a determinat sa-i spuna secretele lor in investitii. Tony Robbins a creat un plan in 7 pasi pentru dobandirea libertatii financiare. O sa citesti cum sa preiei controlul asupra deciziilor tale financiare, cum iti faci un plan de economii, un plan de investitii. Prezinta studii de caz despre optimizarea taxelor si cat de important este sa incepi cat mai devreme sa investesti. Ca un super bonus, o sa gasesti sfaturi de la John Bogle, Warren Buffett, Ray Dalio, Carl Icahn si multi altii. Cartea cuprinde si multe informatii aplicabile doar pe piata din Statele Unite, dar poti sari rapid peste ele.

2.4 The Little Book of Common Sense Investing – John Bogle

O legenda a lumii investitiilor, John Bogle a murit in 2019, dar a ramas in istorie pentru totdeauna. Cartea The Little Book of Common Sense Investing este o lectura obligatorie pentru orice investitor, incepator sau nu. Bogle este cel care a schimbat fata industriei fondurilor mutuale. A fost pionierul fondurilor de indici, care le-a permis investitorilor sa castige o expunere diversificata pe piata de capital la un cost foarte mic. Cartea explica foarte bine modul in care reducerea taxelor iti va optimiza portofoliul de investitii.  Ea iti ofera un framework valoros pentru construirea unui portofoliu cu risc redus si te invata cum sa iei decizii inteligente in investitiile tale.

3. BLOGURI pentru investitori

sursa: www.unsplash.com

3.1  Caruta cu bani 

Cel mai “avansat” blog de educatie financiara, din punctul meu de vedere, este Carutacubani.ro. Bogdan Dinu este fondatorul blogului si scrie foaaarte detaliat despre subiecte super hot, precum: imobiliare (este extrem de pasionat si experimentat in domeniul imobiliarelor), ETF-uri, optimizarea portofoliilor de investitii, cum iti poti creste veniturile active, plus o multitudine de alte lucruri super interesante. Cel mai util iti va fi sa ii citesti blogul dupa ce te familiarizezi putin cu lumea asta a investitiilor, pentru ca el intra si in detalii destul de avansate. Bogdan este independent financiar in 180 de tari la doar 30 de ani, ceea ce inseamna ca poate trai linistiti din veniturile pasive pana la adanci batraneti in oricare din cele 180 de tari! Recomand, recomand, recomand.

3.2  Stiinta banilor

Stiinta banilor este cea mai mare comunitate de educatie financiara de pe Facebook, un grup extrem de activ unde vei gasi raspunsuri cam la orice intrebari ai avea, de incepator sau mai avansate. Valentin Nedelcu este fondatorul grupului si fondatorul blogului cu acelasi nume, unde gasesti de asemenea informatii foarte utile, atat tehnice cat si multa multa informatie despre cum sa lucrezi la mindsetul tau. Neaparat de intrat si in comunitatea de pe facebook, unde vei gasi multi oameni care te vor inspira! Si el este independent financiar, by the way, si a reusit performanta de a atinge aceasta independenta in 7 ani. 😊

3.2 Nataliadabija.ro

De la Natalia stiam deja rubrica de #Bugetdefamilie, pe care il mai citeam din cand in cand cand imi apareau notificari pe facebook. Insa acum cateva luni am avut ocazia sa o ascult si ca invitata la 2 podcasturi care imi plac mult (Banii vorbesc si Perfect morning routine) si mi s-a parut o tipa foarte misto! Asa ca am intrat pe blogul ei, unde scrie despre Economisire, Simplificarea vietii, Organizare si Familie. Imi place atat de mult stilul ei de a scrie incat am ajuns sa intru aproape zilnic sa mai citesc cate un articol. O sa gasesti foarte multe idei despre cum poti trai dupa propriile tale valori si nu dupa normele societatii, precum si multe tips & tricks foarte usor de implementat pentru o mai buna economisire, indiferent de veniturile tale lunare. 

4. Podcasturi pentru investitori

sursa: www.unsplash.com

4.1 Podcast „Banii Vorbesc”

Podcastul Banii Vorbesc este prima emisiune audio din Romania despre educatie financiara. Vei gasi printre subiectele abordate: finante personale, administrarea si bugetarea banilor, economisire, investitii si antreprenoriat.

4.2 Finante FM 

Finante FM este un podcast sustinut de Daniel Tanase, in care ne vorbeste despre finante personale, antreprenoriat, digital marketing, economisire si multe altele. Are si super invitati de la care avem multe de invatat. Preferatul meu de pana acum ramane episodul in care l-a avut invitat pe Octavian Baban si au discutat despre cum poti aplica Sistemul Semintelor in orice domeniu din viata ta (sistem preluat din una din cartile mele preferate, “Slefuitorul de diamante”).

5. Ganduri la final de articol
Suntem norocosi sa traim in aceste vremuri in care avem atatea resurse minunate de educatie financiara care apar tot timpul. Unele dintre acestea  se pot estompa, dar mereu apar altele si mai interesante. Daca stii sau detii un blog de investitii sau un podcast de investitii excelent, please share. 😊

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate