Relatia cu banii este complexa si adesea cele mai multe decizii financiare le luam de la nivel subconstient. S-ar putea sa nu realizam cum gandurile si sentimentele noastre despre bani sunt modelate de experientele, credintele si chiar de sistemul nostru nervos. Sistemul nervos este responsabil pentru reglarea raspunsului nostru la stres, iar stresul financiar poate declansa un raspuns de fight or flight, care ne afecteaza sanatatea fizica si mentala.
Rolul sistemului nervos in relatia noastra cu banii
Sistemul nervos este centrul de control al organismului, responsabil de reglarea raspunsului nostru la stres si pericol. Atunci cand suntem stresati sau nesiguri pe finantele noastre, se poate declansa un raspuns de lupta sau de fuga care activeaza sistemul nervos simpatic. Acest lucru se poate manifesta sub forma de anxietate, stres sau chiar panica.
De exemplu, daca am crescut intr-o familie in care banii erau putini sau daca am asistat la certuri intre parinti din cauza banilor, subconstientul nostru poate asocia banii cu stresul si anxietatea. Acest lucru poate duce la credinte negative despre bani, cum ar fi sa ne simtim vinovati pentru ca am cheltuit bani pentru noi insine sau sa credem ca nu vom avea niciodata suficienti bani. Aceste credinte pot fi adanc inradacinate in subconstientul nostru si ne pot afecta deciziile financiare fara sa ne dam seama, deoarece odata ce a trecut evenimentul la care am asistat, senzatia poate ramane inca prezenta in corp si stocata acolo, daca nu este abordata in mod corespunzator(cum ar fi sa avem o persoana de incredere alaturi de noi in acele momente).
Poate ai auzit ca exista acest concept, de trauma financiara. Si cu totii am avut parte de trauma financiara, in doze mici sau mai mari. Traim intr-o societate care ne transmite ca nu este ok sa vorbim despre bani, sa cerem mai multi bani pentru munca noastra, dar in acelasi timp accesul la supravietuire este dat de catre bani.
Gabor Mate spune: “Trauma nu este reprezentata de evenimentul care ti s-a intamplat, ci de ce s-a intamplat in interiorul tau in urma evenimentului”.
Iar Peter Levine, “parintele” conceptului de trauma si al Somatic Experience, spune: “Simptomele traumatice nu sunt cauzate de evenimentul in sine. Ele apar atunci cand energia reziduala generata de experienta in cauza nu este eliminata din corp. Aceasta energie ramane blocata in sistemul nervos si face ravagii in corpurile si in mintile noastre.”
Cateva situatii concrete in care poate sa apara trauma financiara:
- O copilarie plina de lipsuri financiare
- Pierderea jobului a unuia dintre parinti
- Pierderea jobului de catre tine
- Un faliment : al tau sau al cuiva din familie
- Un secret “rusinos” de familie (ex: dependenta de pariuri, de jocuri de noroc, pierderea averii din cauza datoriilor prea mari)
- Certuri in familie din cauza banilor
- Absenta oricarei discutii despre bani in familie, in copilaria ta
- Vii dintr-o familie bogata si ti s-a spus mereu ca nu ai castigat nimic pe drept, ca ai avut doar noroc sa ai banii familiei
- Dependenta financiara de partener
De ce este important sa intelegem trauma? Pentru ca atunci cand ramanem blocati intr-o stare de trauma, actiunile noastre reprezinta mecanisme de supraviețuire in loc de o alegere cognitiva, care are sens din punct de vedere logic. Amprentele traumei sunt stocate sub forma de senzatii, emotii intense (frica, rusine, furie) traite ca niste amenintari asupra sigurantei tale. Persoanele traumatizate raman blocate in trecut si energia lor este alocata pentru a tine sub control aceste emotii, cand ai putea crea lucruri magice cu aceasta energie.
Acum, cu ce ne impacteaza trauma financiara? Ea decide ce parte din mintea noastra ia deciziile pentru noi.
Cum mai exact? Mintea noastra are 3 creiere.
- Neocortex, partea raspunzatoare de gandirea noastra analitica, de viziunea noastra (obiective, strategii)
- Creierul limbic (creier de mamifer) sau creierul emotional, care este raspunzator de valorile noastre, de ceea ce este important pentru noi
- Creierul reptilian, care este raspunzator de supravietuirea noastra. Tot el este cel care raspunde de convingerile noastre, impregnate adanc in primii 7 ani de viata.
Emotiile precum frica, furia, vinovatia, scad mult capacitatea de activare a neocortexului. Deci, de exemplu, daca avem traume în jurul banilor(si pana la urma, cine nu are?), neocortexul nostru se opreste atunci cand incercam sa facem alegeri în privința banilor. Si se activeaza creierul emotional, sau in unele cazuri chiar creierul reptilian, care iau deciziile pentru noi. Din aceasta cauza uneori ne trezim ca am cheltuit ultimii bani pe ceva impulsiv, si este nevoie sa ne imprumutam pentru a avea bani de mancare timp de o saptamana, pana la urmatorul salariu. Tot din aceasta cauza uneori cumparam “solutii rapide”, care ne promit profituri uriase peste noapte, vanzari de 10k EUR(sau trece aici orice alta suma), cand de fapt in realitate stim ca aceste pilule magice le acceptam pentru ca ne este prea greu sa acceptam ca poate este nevoie sa privim in interiorul nostru pentru a gasi solutiile potrivite pentru noi.
Cheltuielile excesive pe lucruri care nici macar nu sunt cu adevarat importante pentru noi, sau dimpotriva, economisirea excesiva, teama de a cheltui pe orice nu reprezinta o nevoie stringenta, ne aduce o calmare temporara, pe termen foarte scurt, a emotiilor noastre.
Acum, partea interesanta este ca stresul si traumele se manifestea in corpul nostru in moduri similare. Ne simtim mereu activati, reactionam exagerat la orice se intampla in jurul nostru, nu ne putem linisti cu nimic. Cheltuielile frecvente, sau dimpotriva, acumularea excesiva de bani, evitarea oricarei cheltuieli, poate crea o eliberare falsa a stresului, o finalizare falsa a unui ciclu. Cand noi de fapt, prin ceea ce facem, incercam sa ne linistim sistemul nervos, gasim siguranta in bani. In capitalism suntem invatati ca banii ne ajuta sa ne conectam cu ceilalti sau cu noi. Ca ultimul gadget aparut pe piata ne va aduce in sfarsit fericirea pe care o cautam. Ca AVEM NEVOIE de acel lucru pentru a putea fi fericiti.
Insa o modalitate prin care ne putem sustine creierul cu adevarat si ne putem imputernici controlul asupra deciziilor rationale, luate din neocortex, este mindfulness-ul. De fiecare data cand practicam mindfulness-ul, ne conectam la prezent, evitam sa ramanem blocati in traumele trecutului, iar aceasta practica sapa o noua cale neuronala din ce in ce mai adanc.
Acum iti propun urmatorul exercitiu:
- Deschide online banking si uita-te la extrasul tau bancar(daca nu te simti pregatita pentru asta, pur si simplu ia o foaie de hartie, scrie “BANI” pe ea si uita-te la ea)
- Ce ganduri observi ca iti apar? Noteaza-le pe o hartie.
- Fa o scanare a corpului tau, din crestetul capului pana in talpi. Incet, fara graba. Ce senzatii observi in corp? Existe tensiune in anumite parti? Noteaza-le pe o hartie.
- Citeste ce ai notat si intreba-te cand ai mai avut aceste ganduri, cand ai mai avut aceleasi senzatii in corp. Cu curiozitate, fara presiune, fara sa te judeci pentru ce apare.
- Repeta cat de des poti aceasta practica. Vor aparea la suprafata noi ganduri, noi senzatii pe care le identifici, noi constientizari.
Sunt curioasa ce revelatii ai avut in urma acestui articol. Poti sa imi scrii oricand pe email, la adresa contact@irinastancu.ro.
Discutiile cu voi imi aduc soare in suflet si in agenda.