Warren Buffet – de ce e investitorul meu preferat

Cu totii am auzit despre legendarul investitor Warren Buffet, supranumit si “Oracolul din Omaha”. Investitor, om de afaceri, „role model” pentru investitorii profesionisti si amatori, Buffet este un exemplu de viata cu povesti de viata care par uneori imposibil de crezut pentru lumea mondena in care traim, prin simplitatea lor.

In ultima vreme am inceput sa citesc din ce in ce mai multe carti despre el si caut toate documentarele posibile. Si partea cea mai cool este ca pe langa lucrurile super utile pe care le aflu despre investitii, este si o pastila de motivatie sa las deoparte procrastinarea si sa ma imbunatatesc mereu pe toate planurile!

M-am hotarat sa scriu despre el dupa ce recent am vizionat „Becoming Warren Buffett” – un documentar realizat de HBO despre multele momente remarcabile din povestea vietii lui si cum l-au ajutat in a-si contura personalitatea si filosofia investitionala.

Un film care te inspira si pe care ti-l recomand cu toata inima. Cea mai buna parte a filmului este ca nu trebuie sa fii investitor sau iubitor de finante ca sa te uiti cu placere la el.

Eu una sunt absolut fascinata de acest personaj si sper ca o iti starnesc curiozitatea sa cauti mai multe despre el.

8 #FunFacts despre Warren Buffet

#Funfact 1: Si-a luat angajamentul sa doneze 99% din averea pentru diverse cauze filantropice, in special prin intermediul Fundatiei Bill & Melinda Gates. Si a inceput bine, avand in vedere ca a donat deja peste 25 de miliarde de dolari catre organizatii de caritate.

#Funfact 2: In anul 1962 a investit in Berkshire Hathaway, prin cumpararea de actiuni de la proprietarul Seabury Stanton. La acea vreme, Berkshire Hathaway era o companie de fabricare a textilelor. Stanton i-a facut lui Buffett o oferta verbala pentru actiuni la pretul de  la 11,50 dolari/actiune, dar la oferta scrisa i-a oferit mai putin decat convenisera initial. In loc sa renunte, Buffett a decis sa cumpere mai multe actiuni chiar. In acest fel, el a preluat afacerea ca actionar majoritar si l-a concediat pe Stanton. Intre timp a transformat afacerea, mutand-o in alt sector si ducand-o la un nivel extraordinar de dezvoltare.

#Funfact 3: El este cunoscut pentru simplitatea vietii personale, in pofida averii imense. Locuieste in aceeasi casa din tinerete, in Omaha. Casa care valoreaza 0.001% din averea lui. Da, ai citit bine zerourile. Masa lui preferata consta intr-un cheeseburger cu o Cola Cherry. A declarat in nenumarate randuri ca iubeste  mancarea de tip junk food si consuma 2.500 de calorii pe zi: „Daca cineva mi-ar spune spune ca mai traiesc un an in plus doar daca nu mananc altceva decat broccoli si sparanghel de acum incolo,  fiecare zi noua va parea extrem de de lunga. O sa raman la Cheetos si Coca-Cola”, spunea el intr-un interviu. Este un adevarat ambasador al brandurilor pe care le detine, fiind cel mai mare actionar in Coca-Cola, de exemplu.

sursa: Wall Street Journal

#Funfact 4: Buffett s-a casatorit cu Susan Thompson in anul 1952. Cuplul a fost casatorit pana la moartea lui Susan în 2004, desi ei s-au despartit in anul 1977, cand Susan s-a mutat la San Francisco pentru a-si urma cariera de solista muzicala. La 76 de ani, la 30 august 2006, Warren s-a recasatorit cu Astrid Menks, care locuia cu el inca de la plecarea sotiei sale in 1977. Susan a fost cea care a aranjat intalnirea lui Buffett si a lui Astrid inainte de a pleca la San Francisco. Trio-ul a fost intotdeauna in termeni buni si chiar si felicitarile de Craciun pentru prieteni erau semnate cu „Warren, Susie si Astrid”. 

#Funfact 5:  99% din averea lui Warren Buffet (mai mult de 80 de miliarde de dolari) a castigat-o dupa varsta de 50 de ani. Prin investitii atent selectionate si prin ceea ce Albert Einstein a numit a 8-a minune a lumii: dobanda compusa.

#Funfact 6:  Mentorul lui a fost Benjamin Graham, cunoscut ca parintele investitiilor “Value” si cel care l-a invatat urmatoarele reguli:

1) Nu pierde bani.

2) Respecta regula nr. 1.

#Funfact 7: Buffett a fost candva terifiat de vorbitul in public si i se facea rau inainte de fiecare discurs. Asa ca a decis sa urmeze un curs de public speaking la „Dale Carnegie”, unde a ajuns sa se urce pe  mese si sa  faca tot felul de lucruri nebunesti. Daca am intra in biroul lui Warren Buffett astazi, nu am vedea diploma de la Universitatea din Nebraska sau de la Masterat de la Universitatea Columbia. In schimb am vedea agatata pe perete diploma de la cursul de vorbire in public.

Buffett acorda o mare parte din meritul pentru succesul sau acestui curs, deoarece întreaga lui viata ar fi fost diferita daca nu ar fi depasit  frica de a vorbi in public. 

#Funfact 8: In 1941, la varsta de 11 ani, Buffett a cumparat primele actiuni, la o companie numita Serviciile Oraselor. A cumparat sase actiuni pentru el si pentru sora lui, Doris. Dupa cumparare, pretul actiunilor a inceput sa scada,  apoi a crescut din nou la putin peste pretul pe care l-a platit initial. Victima a presiunii emotionale si a fluctuatiilor pietei, Buffet a vandut actiunile. Dupa vanzare, actiunile au crescut cu 500%, de la 40 de dolari pe actiune la 200 de dolari pe actiune. In acel moment a primit prima lectie despre investitii: investeste pe termen lung, accepta ca piata de capital are fluctuatii.

6 Lectii de viata de la Warren Buffet

Si hai sa vedem si cam ce lectii de viata putem prelua de la Warren. Suna pompos asa, dar o viata avem pana la urma. 

  1. Cea mai buna investitie pe care o poti face este investitia in tine.
  2. Investeste in companii cu echipe CEO si manageri capabili(*wink-wink* – Stanton knows better).
  3. Cumpara actiuni ale companiilor cu potential de crestere, care se tranzactioneaza sub valoarea intrinseca(sau mai bine spus, au o valoare reala sub pretul pietei).
  4. Investeste pe termen lung. Pietele fluctueaza, dar timpul este aliatul tau.Rabdarea este cheia succesului investitiilor pe termen lung.
  5. Dobanda compusa este aliatul tau in investitiile pe termen lung.
  6. Timpul este cel mai valoros activ pe care orice investitor il are – cu cat investesti mai devreme, cu atat mai bine.

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate