3 Greseli pe care le-am facut cu banii si cum le-am remediat

Pe vremea liceului, si ulterior in timpul facultatii, visam sa obtin un loc de munca bun si un salariu mare, care sa imi permita sa merg in multe vacante si sa imi cumpar toate hainele din lumeee.

Dar, in schimb, am absolvit facultatea in 2009, cand Romania inca se afla in recesiunea cauzata de criza imobiliara din 2008-2010, cu o diploma de absolvent ASE, masteranda, dar fara experienta in domeniul financiar(lucrasem in marketing/PR, dar nu era relevanta acea experienta pentru potentialii mei angajatori). A fost cel putin un semnal de alarma si imi amintesc ca acea perioada in care obiectivul meu de a gasi un loc de munca parea atat de complicat si a lasat niste urme puternice in increderea mea in mine.

In cele din urma, am intrat in lumea corporate si, pe masura ce anii au trecut, am reusit sa imi schimb joburile destul de usor (cel putin asa mi se parea mie atunci, acum imi dau seama ca am muncit si am invatat foarte mult de fiecare data). Dar, desi imi cresteam veniturile, cheltuielile cresteau parca intr-un ritm si mai accelerat. Nu imi puneam deloc problema unde se duc banii mei sau daca as putea lua decizii mai smart pentru ei.

Dupa mai multi ani in care am trait peste posibilitatile mele, am primit in viata mea oamenii potriviti care m-au facut sa constientizez ca se poate trai si altfel. Si dupa acea constientizare parca mi-am amintit brusc ca eu de fapt stiu teoria despre finante personale, doar ca nu m-am gandit sa o aplic si la mine.

Experienta mea nu este unica. Multi dintre noi nu primim niciodata o educatie oficiala despre finantele noastre. Cand facem greseli, adesea exista atat de multa rusine in jurul lor. Dar nu este cazul sa existe.

Greselile mele au fost costisitoare uneori si sunt momente in care imi doresc sa fi folosit o parte din veniturile trecute pentru viitor, cum ar fi investitiile. Dar acele esecuri nu au definit viitorul meu financiar.

Iata trei dintre cele mai mari greseli ale mele si cum le-am remediat pentru a deveni increzatoare in banii mei.

  1. Am crezut ca daca evit orice planificare a banilor mei ma ajuta sa traiesc spontan.

Spontan nu inseamna neaparat si relaxat, frumos, fara griji. Acel spontan m-a dus uneori in situatia in care ramaneam fara bani cu destul de mult timp inainte de urmatorul salariu. Stiu ca uneori ne amuzam pe aceasta treaba, ca traim „fara griji si fara bani”. In realitate insa nu prea exista fara bani = fara griji. Pentru ca banii inseamna supravietuire in contextul in care traim. Chiar daca ni se pare ca nu ne gandim prea mult la lipsa banilor aceasta grija ruleaza ca intr-un loop in subconstientul nostru si ne blocheaza creativitatea de care avem nevoie pentru a produce mai multi bani (mai multa creativitate = mai multa valoare adusa in jur = mai multi bani).

Cum am reusit sa mai temperez acest „spontan”? Printr-un buget cat mai simplificat, care a functionat pentru mine. Nu prea exista o solutie standard care sa functioneze pentru noi toti, de aceea avem nevoie de putina introspectie pentru a ne cunoaste mai bine nevoile si dorintele.

2. Am considerat ca voi incepe sa investesc mai tarziu, cand voi castiga mult mai mult si voi putea economisi cat vreau eu. Nu voiam sa simt ca renunt la bucuriile prezentului pentru a amana acele bucurii pentru cand voi fi prea batrana.

Hmm…acum cand fac un mic calcul, imi dau seama ca daca incepeam sa investesc cate 100 RON/luna (cred ca puteam supravietui fara 100 RON fara sa simt ca viata nu are bucurie), acum 10 ani, as fi avut acum un portofoliu de 18.295 RON. Si daca as lasa acum 18.295 RON investiti intr-un fond diversificat cu un randament mediu de 8%, timp de 30 de ani (pana la pensie), fara sa mai adaug niciun alt ban, as avea la final 184.100 RON. Nu e rau deloc, sa investesc in total 12.000 RON si sa am la final 184.100 RON.

Am dat doar un exemplu teoretic pentru a demonstra ce impact mare poate avea o decizie care necesita un efort mic din partea noastra. Dar nu e o problema, trecutul e trecut si acum investesc. In investitii chiar nu e prea tarziu niciodata, doar ca impactul este mai mare cu cat incepem mai devreme(pentru ca avem mai mult timp de partea noastra).

3. Am investit pe termen scurt, crezand ca stiu eu mai bine si voi avea profit garantat chiar daca trebuie sa vand dupa mai putin de un an.

In 2017 am cumparat mai multe actiuni individuale, cu intentia de a le vinde in 2018 (cand aveam nevoie de bani) si de a obtine un profit. Desi per total am avut un profit, el a fost mai mic decat speram si durerea cea mai mare a fost ca fix la actiunea in care aveam cea mai mare incredere am marcat o pierdere destul de urata. Dar partea buna este ca am invatat pe pielea mea ca nu este ok sa iti asumi un risc mai mare decat poti duce. Si acum am invatat sa fiu mai disciplinata cu strategia mea, care implica un termen mediu si lung. Evit sa investesc pentru orice obiectiv pe termen scurt.

Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără să mă iert pentru greșelile mele și fără să mă hotărăsc să îmi asum viitorul.

Tu ce alegi sa faci astazi pentru viitorul tau? In primul rand, mi-as dori tare mult sa ne iertam cu totii pentru toate „greselile” pe care le-am facut in trecut cu banii. Nu am primit educatie financiara in scoala, dar o facem acum. Si vom lua decizii mai aliniate cu ce ne dorim cu adevarat de la viata. Si ma bucur tare mult sa imi aduc si eu contributia in acest domeniu.

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate