Obiectivele financiare iti vor schimba viata

Te-ai oprit vreodata din agitatia de zi cu zi pentru a privi in ansamblu la viata pe care ti-o doresti? Si nu ma refer la viata pe care societatea iti spune ca trebuie sa o ai ca sa fii fericita: note bune la scoala, facultate, un job, casatorie, 2 copii(baiat si fata preferabil, pentru a avea “pereche”), casa si masina scumpe, o vacanta de doua saptamani intr-un an. Ci la viata care tie iti aduce fericire, la ce te-ar face sa te trezesti cu zambetul pe buze in fiecare dimineata. 

Pentru a ajunge sa traiesti viziunea pe care o ai pentru viata ta este important sa iti stabilesti care sunt aceste obiective care fac parte din viziunea ta. Visurile si dorintele sunt de cele mai multe ori realizabile daca ai si capacitatea financiara de a le implini. Mai exact, poti decide azi cum ai vrea sa arate viitorul tau si apoi planifici ce ar trebui sa faci pentru ca acest lucru sa se intample. Desigur ca nu toate obiectivele tale sunt legate de partea financiara, insa pentru multe dintre ele banii sunt un facilitator: casa visurilor, calatorii, educatia copiilor, posibilitatea de a-ti ajuta parintii financiar, accesul la evenimente de top din domeniul tau. 

Vrei sa traiesti in conditiile puse de tine? Vrei sa scapi de datorii, sa poti plati pentru toate lucrurile care conteaza cu adevarat pentru tine? Obiectivele te vor duce acolo. Setate intr-un mod corect, obiectivele te ajuta sa urmaresti progresul pe care il faci in calea catre viziunea ta in viata. Daca nu ai obiective, nu stii ce urmaresti practic. Iar atingerea unui obiectiv iti aduce acel entuziasm care te ajuta cu boost-ul de energie de care ai nevoie pentru a incepe sa lucrezi si la urmatoarele obiective. Asa ca te invit sa vorbim despre modul in care iti poti seta obiectivele in mod corect. 

De ce este importanta stabilirea obiectivelor financiare?

Obiectivele clare iti vor schimba modul in care te gandesti la bani.  Atunci cand iei decizii vei avea in vedere obiectivele tale. 

De exemplu, daca nu ai obiective financiare, nu e mare lucru faptul ca tu iti cumperi cate un cafe latte la 10 lei in fiecare zi. Sigur, ai putea sa iti prepari cafeaua acasa si o sa iei la birou, dar cafeaua cumparata are un gust mai bun – cel putin bugetul de marketing al cafenelelor asa spune(wink-wink).

Dar daca ne uitam la o luna de mers la birou si cumparat zilnic cate un latte, vei vedea ca aceasta placere te costa 200 RON. Ce altceva ai putea face cu acei bani? Sigur, poate nu pare o suma fabuloasa, dar daca extrapolezi la un an, vei vedea ca poti economisi 2400 RON daca iti aduci cafeaua de acasa. Cu 2400 de RON poti pleca intr-un city break sau de ce nu, ii poti investi pentru tine din viitor(aka intr-un ETF diversificat). 

Obiectivele financiare, odata setate, te vor ajuta sa iti schimbi mindsetul, obiceiurile si viata. 

Ce sunt obiectivele financiare?

Obiectivele financiare sunt planurile pe care ti le faci pentru banii tai. Sunt economiile, investitiile sau cheltuielile pe care speri sa le atingi pana intr-un anumit moment al vietii si ce anume vei dobandi cu banii respectivi. 

Exemple de obiective financiare:

  1. Construirea unui fond de urgenta si de siguranta.

Pe o piata de munca fragila, in special dupa criza sanitara pe care inca o traim, fondurile de urgenta si de siguranta sunt esentiale.

Fondul de urgenta este folosit pentru mici lucruri neprevazute, cum ar fi reparatii minore la masina, casa, electrocasnice, urgente medicale. In functie de stilul tau de viata ar trebui sa fie undeva intre 1000-3000 RON. Trebuie sa fie disponibil instant, asa ca e recomandat sa fie tinut fie cash, fie in conturi curente. 

Fondul de siguranta este folosit pentru lucruri neprevazute cu impact major in finantele personale, cum ar fi pierderea jobului pentru unul dintre parteneri, situatii de criza in business, probleme mai mari de sanatate. In medie este recomandat sa acopere cheltuielile pentru 6 luni, dar in functie de situatia personala, poate varia. De exemplu, daca esti tanar si lucrezi intr-un domeniu foarte stabil, poti opta pentru 3 salarii, deoarece ai un risc mai mic. Daca esti profesor si ai doi copii, recomandarea ar fi sa ajunga chiar la 12 salarii. 

  1. Economisirea unui avans pentru casa

Pentru majoritatea dintre noi, o casa este cea mai importanta achizitie. Cu cat este mai mare avansul, cu atat avem o flexibilitate mai mare pe durata creditului, o rata mai mica sau o perioada de rambursare mai mica. Ceea ce se transpune atat in costuri totale mai mici(dobanda totala mai mica achitata catre banca), cat si intr-un stres mai mic pentru noi. Un avans de 15% este minimul cerut de catre banci. 

Sa presupunem ca vrei sa iti cumperi un apartament de 75.000 EUR, cu rambursare pe o perioada de 30 de ani. Daca alegi sa platesti 15% avans, trebuie sa faci credit pentru diferenta de 63.750 EUR. Dupa 30 de ani, costul total platit de tine catre banca va fi de aproximativ 120.000 EUR. Daca in schimb reusesti sa economisesti 22.500 EUR, vei face un credit de 52.500, dupa 30 de ani costul total platit catre banca va fi de aproximat 95.000. 

  1. Economisire pentru o vacanta exotica

Pentru ca meritam sa ne si rasfatam, nu? Poate ca ti-ai dorit mereu sa ajungi in Bali, in Noua Zeelanda sau de ce nu, in Hawaii. Atat ca uneori suna asa a vis frumos, nu? Cand te gandesti ca salariul tau nu iti va permite clar un asemenea “moft”. Ei bine, ce-ai zice daca in loc sa te gandesti ca nu se poate, sa te gandesti mai bine: cum fac sa se intample asta? Deschide-ti un cont separat doar pentru calatorii(sau pentru orice altceva care iti aduce bucurie personala) si incepe sa strangi sume oricat de mici. Vei vedea ca in momentul in care vezi ca se acumuleaza acolo de la luna la luna cate un pic, entuziasmul te va face sa gasesti noi solutii pentru a strange mai mult(poate te hotarasti ca poti face mici activitati de freelancer pe un site dedicat acestora – ai optiuni pentru absolut orice fel de activitati, sigur iti gasesti in lista ceva la care sa te pricepi sau ceva care ai putea invata usor si rapid). Numeste-l contul “HAWAII” sau contul “Destinatia mea de vis”, o vizualizare cat mai puternica ajuta mult pe partea de mindset.

  1. Fondul de pensie 

Partea asta probabil ca suna asa boring pentru tine, pensia. Ce sa mai faci cu bani cand deja esti la pensie, nu? Ei bine, desi in Romania e promovata treaba asta ca la pensie te retragi intr-un colt si nu deranjezi pe nimeni, in multe tari pensia este privita ca acea perioada in care ai timp sa te bucuri de viata, sa vezi lumea in lung si in lat. Iar pensionarea poate fi anticipata daca reusesti sa strangi suma potrivita mai devreme(asa cum este conceptul FIRE – Financial Independence, Retire Early). Un studiu recent a aratat ca pana in 2035 romanii vor avea o pensie din pilonul de aproximativ 30% din venituri si inca 15% veniti de la pilonul 2. Gandeste-te la fondul de pensie ca la oportunitatea de a-ti atinge visurile pe termen lung. Economiseste bani in fiecare luna si investeste-i pentru a-ti creste portofoliul de pensii. Iti vei multumi mai tarziu!

  1. Strangerea de capital pentru a-ti lansa propria afacere

Lansarea propriei afaceri presupune  un efort mare, dar si implinirile pe care le aduce sunt la fel de mari. Daca te-ai hotarat sa iti deschizi o afacere, ai nevoie de un plan de afaceri, de bani pentru investitia initiala si de un buget lunar (inclus in planul de afaceri). Una dintre regulile de baza este ca orice buget de inceput ti-ai seta, este bine sa ai o suma mai mare stransa, pentru ca inevitabil vor aparea multe cheltuieli neprevazute. 

  1. Fondul pentru educatia copilului(facultate/master/certificari)

Aici putem vorbi despre un fond pe care vrei sa il deschizi pentru copilul tau, sa poata urma o facultate buna in strainatate atunci cand va creste sau la fel de bine poate fi vorba despre un fond pentru educatia ta de adult: poate vrei sa urmezi un MBA sau sa participi la un mastermind international sau orice curs care iti va aduce valoare in viata ta. Este unul dintre cele mai importante fonduri pe care ti le poti seta, pentru ca iti poate aduce cresteri fabuloase in viata profesionala si personala. 

Iar lista poate continua la nesfarsit. Pentru ca toti suntem unici, toti avem dorintele si visurile noastre unice. Sau cel putin o combinatie unica a lor. Este foarte important insa sa fii foarte specifica in aceste obiective. Scrie-le, au o putere mult mai mare decat daca le tii in capul tau doar. Pune pe hartie care ar fi o suma rezonabila de care ai avea nevoie si in functie de asta si de timeline-ul pe care ti-l setezi, afla cat ar trebui sa depui luna de luna. Sau poti porni invers, intelege cat poti depune luna de luna si vezi care este un timeframe realist pentru a-ti indeplini obiectivul. Fii creativa! Dar incepe de undeva! Fa-ti un plan, apoi tine-te de el!

You’ve got this!

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate