Ce cumparam – actiuni sau obligatiuni?

Atunci cand vorbim despre investitii, o sa auzi de multe ori ca trebuie sa iti faci un portofoliu din actiuni si obligatiuni. Dar stii care sunt principalele asemanari diferente dintre ele? Stii care ti se potriveste mai bine, in functie de profilul tau de risc, varsta ta sau asteptarile pe care le ai de la portofoliu? 

In acest articol intram in notiunile de baza despre actiuni si obligatiuni, pentru a avea niste fundamente clare asupra celor doua clase de active(asset-uri). 

Sursa randamente istorice: http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/histretSP.html

Trebuie sa mentionez de la inceput ca sunt destul de diferite ca si riscuri pe care le implica, castiguri aduse si comportament. In functie de evolutia economiei, se completeaza foarte bine intr-un portofoliu echilibrat. 

1. Ce sunt actiunile, respectiv obligatiunile?
1.1 Actiunile

Atunci cand cumperi actiuni, ele iti ofera drepturi de proprietate asupra companiei care le-a emis. Practic, devii unul dintre actionari in compania respectiva, si vei avea drepturi la vot si la participarea la profitul companiei. Cu cat mai multe actiuni cumperi, cu atat detii mai mult din companie. Sigur, la nivelul nostru de investitori retail, “mult” dintr-o companie inseamna de fapt o particica infima.

Sa ne gandim de exemplu ca alegem sa cumparam 10 actiuni la PINTEREST. O actiune costa aproximativ 72 USD in momentul de fata, deci o sa investim 720 USD. Totalul emis de catre compania PINTEREST este de 15.4 milioane de actiuni, dintre care noi detinem 10😁. O mica parte, cum spuneam 😊.

Acum sa mergem mai departe cu exemplul si sa presupunem ca pastram cele 10 actiuni pe o perioada de un an,. In acest timp compania are rezultate financiare bune si valoarea actiunilor va creste cu 30%. Astfel si tu vei avea o crestere de 30% pentru actiunile tale ( 720 * 1.3 = 936 USD). Castigul tau va fi de 30% x 720 =216 USD daca te decizi sa le vinzi in momentul acela. Desigur ca se va plati un impozit pe profit pe castigul obtinut(in momentul in care acesta este obtinut, adica in momentul vanzarii). Dar momentan, pentru simplitate , vom ignora partea de taxare. Un alt scenariu la fel de plauzibil este insa ca actiunile ar putea sa scada dupa un an cu 30%. Iar daca ai vinde in momentul respectiv, ai avea o pierdere de 216 USD. 

1.2 Obligatiunile

Obligatiunile nu sunt altceva decat o forma de imprumut a ta catre institutii guvernamentale(obligatiuni de stat sau municipale) sau catre companii(obligatiuni corporative). Institutiile de stat sau companiile emit aceste titluri de valoare, pentru o anumita perioada de timp(maturitate). Tu le cumperi daca achiti suma la care se emit(se numeste valoare nominala), in schimbul unei dobanzi(denumita cupon). La finalul scadentei(la maturitate) iti vei primi inapoi si valoarea achitata initial.

Statistic vorbind, castigurile medii generate din obligatiuni sunt mai mici decat cele generate din tranzactionarea actiunilor. Insa si riscul este mai mic. In special riscul pentru obligatiunile de stat, unde si dobanda este insa mai mica. Atentie, vorbim de un risc mai mic, nu risc zero. De exemplu, daca compania de la care ai cumparat obligatiunile da faliment inainte de scadenta obligatiunilor, nu vei mai primi dobanda si e posibil sa nu iti mai recuperezi nici toata investitia initiala.🤓

Sa luam acum ca exemplu tot compania PINTEREST. Sa presupunem ca in loc sa se imprumute pe piata de capital, decide sa emita o serie de obligatiuni corporative.  Obligatiuni in valoare de 1 milion de USD, cu valoarea nominala(VN) a unei obligatiuni de 1000 USD, o rata a dobanzii anuala de 5% si maturitatea in 5 ani. Asta inseamna ca va emite in total 1000 de obligatiuni. Daca tu vei cumpara 5 obligatiuni, vei achita 5000 USD la cumparare. Anual vei primi un cupon de 250 USD(5% * 1000 * 5 obligatiuni = 250).  Deci dupa 5 ani vei incasa o dobanda total de 1250 USD (250 * 5 ani), iar la scadenta iti vei primi inapoi si suma initial investita de 5000 USD. Cuponul nu se plateste neaparat anual, el poate fi platit bi-anual, trimestrial sau lunar.

2. Randamentul actiunilor, respectiv al obligatiunilor
2.1 Randamentul Actiunilor

Atunci cand detin actiuni, investitorii au posibilitatea de a face un profit din cresterea valorii actiunilor daca le vand in momentul in care pretul unei actiunii este mai ridicat decat pretul cu care a fost achizitionata. Vor primi si o parte din profiturile companiei prin dividende, in cazul in care compania emite dividende. Nu toate companiile emit si dividende catre actionari, unele decid sa reinvesteasca profitul pentru a genera venituri viitoare mai mari. De exemplu, cele mai multe companii din industria tech aleg sa reinvestesca profitul si sa nu acorde dividende, motivatia lor fiind faptul ca investesc in research care le va permite sa aiba o crestere exponentiala. In cazul in care aceasta crestere este intr-adevar conform previziunilor, investitorii castiga prin aprecierea mai mare a actiunilor. 

2.2 Randamentul Obligatiunilor

In cazul obligatiunilor, in cele mai frecvente cazuri, investitorii castiga prin acumularea cupoanelor (dobanda aplicata la valoarea nominala). Acest cupon se poate calcula ca un procent fix din valoarea nominala (exemplu: 5%) sau ca procent variabil din valoarea nominala(exemplu: libor+2%). Dar sunt si unele tipuri de obligatiuni la care nu se aplica cupon, in schimb ele sunt emise la un discount fata de valoarea nominala, pret cu reducere la care sunt achizitionate, urmand ca la scadenta, emitentul sa achite cumparatorului (investitorului) valoarea nominala. Diferenta intre valoarea nominala si pretul de achizitie cu dicount reprezinta castigul investitorului. Acest tip de obligatiuni il vei gasi cu denumirea de Zero coupon Bonds. 

3. Care sunt riscurile in cazul actiunilor vs a obligatiunilor
3.1 Riscul Actiunilor

In cazul actiunilor exista riscul ca actiunile sa se deprecieze de-a lungul timpului si sa le vinzi pe pierdere. In cazuri extreme, compania poate sa dea faliment. Din nefericire, multi investitori mai neexperimentati se panicheaza atunci cand pretul incepe sa scada si vand pentru a-si limita pierderile, iar ulterior pretul actiunilor se poate aprecia la loc. Exista insa si reversul medaliei, investitorii pot alege sa nu vanda chiar daca actiunile s-au depreciat, iar peste un timp ele se depreciaza mult mai mult, ducand la pierderi mai mari. Daca ai achizitionat actiuni cu emitere de dividende, atunci cand actiunile de depreciaza, si valoarea dividendelor va fi mai mica. 

3.2 Riscul Obligatiunilor

Obligatiunile au un risc mai scazut decat actiunile, asta pentru in cazul unui faliment al companiei, exista o sansa mai mare de recuperare a investitiei. Asta pentru ca detinatorii de obligatiuni isi vor primi sumele inainte detinatorilor de actiuni ale aceleiasi companii in cazul in care aceasta are probleme financiare. De asemenea, in cazul obligatiunilor guvernamentale, riscul de default (faliment) al unei institutii de stat este extrem de mic. 

4. Tipuri de Actiuni vs Obligatiuni 
4.1 Tipuri de Actiuni

Actiunile sunt de 2 tipuri: ordinare si preferentiale. Actiunile ordinare iti dau drept de vot la Adunarea generala a Actionarilor, dar au o prioritate mai mica de plata fata de actiunile preferentiale, in cazul lichidarii companiei.. La cele preferentiale se aplica varianta viceversa, au o prioritate mai mare de acordare, insa nu ai drept de vot cu ele. 

4.2 Tipuri de Obligatiuni

In functie de emitent, obligatiunile pot fi de stat (emise de institutiile publice, centrale sau municipale) sau corporative(emise de catre companii.  Cele de stat au un risc mai mic(riscul de faliment al unui stat este mult mai mic decat cel al unei companii, insa si cupoanele sunt mai mici in cazul lor. 

5. Ce cumparam? Care este clasa de active pe care o alegem?
5.1 Profilul de risc al investitorului

Pe scurt, raspunsul corect ar fi: ambele. Pentru ca ele se completeaza foarte bine impreuna atunci cand iti doresti un portofoliu echilibrat. Pentru majoritatea investitorilor, alocarea actiunilor / obligațiunilor se reduce la toleranta la risc. Cu cat de multa volatilitate te simti confortabil pe termen scurt, în schimbul unor castiguri mai puternice pe termen lung? Altfel spus, cat este dispus sa risti sa pierzi in schimbul unei probabilitati de a castiga? Indiferent de varsta ta, cel mai important este sa pornesti prin a-ti face profilul de investitor, pentru a vedea care este apetitul tau pentru risc: esti un investitor agresiv, moderat sau mai degraba cu aversiune mare la risc? 👀

Desigur ca putem sa ne construim portofoliul utilizand procente diferite pentru actiuni vs obligatiuni. De exemplu, 60% actiuni si 40% obligatiuni sau invers. Ca si regula generala, investitorii care urmaresc sa obtina o rentabilitate mai mare ar trebui sa faca acest lucru investing in mai multe actiuni. Desigur ca asta inseamna ca sunt dispusi sa isi asume si un risc mai mare. Rolul obligatiunilor intr-un portofoliu este mai ales de a aduce diversificare si a ajuta investitorul sa isi pastreze capitalul, nu de a obtine cele mai mari randamente posibile.

5.2 Cum investim in functie de varsta

Teoria financiara recomanda urmatoarea regula pentru strategia de alocare intre cele 2 clase de active: procentul de actiuni din portofoliul tau ar trebui sa fie echivalent cu 100 minus varsta ta. Asta inseamna ca daca ai 30 de ani, portofoliul tau ar trebui sa contina 70% (100-30) actiuni si 30% obligatiuni. Daca ai 45 de ani, ar trebui sa contina 55% actiuni si 45% obligatiuni. Aceasta regula pleaca de la premisa ca iti construiesti portofoliul pe termen lung. Astfel, cu cat esti mai tanar cu atat portofoliul va suporta mai bine diversele crize care pot duce la depreciere. De ce? Pentru ca ai un interval mare de timp in care el isi poate reveni. Cu cat te apropii mai mult de pensionare cu atat vrei sa te bazezi pe o sursa de venit pasiv cat mai stabila. In cazul de fata, venituri din obligatiuni.

6. La final de articol

Desigur ca in portofoliu nu trebuie sa avem doar actiuni sau obligatiuni. Putem adauga o multitudine de alte clase de active(cum ar fi aurul, de exemplu, sau criptomonede). Mai mult, daca esti la inceput de drum cu investitiile, nu este recomandat sa alegi actiuni la o singura companie. Aceeasi regula se aplica si pentru obligatiuni. Acest proces se numeste stock picking si el este folosit in general de catre investitori cu experienta. Investitori care stiu foarte bine sa analizeze o companie, prin analiza fundamentala si tehnica. Atunci cand esti investitor incepator, cel mai safe este sa alegi un fond mutual sau un ETF(Exchange traded Fund). Despre fonduri mutuale vs ETF-uri te astept sa discutam in articolul urmator. 👩🏻‍💻

 

 

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate