5 Idei prin care sa iti imbunatatesti viata financiara in 2022

Dupa o noapte grea in care m-am trezit de cateva ori pentru ca Sara era agitata(vinovatul de serviciu: o noua masea), sunt deja la a doua cafea pe ziua de azi. In timp ce ma dezmeticesc din oboseala, stau si analizez ce a insemnat anul 2021 pentru mine, din punct de vedere financiar. 

2021 a fost o calatorie interesanta pentru mine. A fost anul in care am pornit acest blog si o pagina de instagram in care sa vorbesc despre un subiect care ma pasioneaza: acela al investitiilor si al finantelor personale. Asta pentru ca investesc deja de ceva timp si as vrea sa incurajez cat mai multe femei sa o faca, pentru a obtine independenta financiara, stabilitatea pe care si-o doresc.

Insa partea cea mai interesanta cred ca a fost drumul pe care l-am parcurs in a-mi intelege mai bine partea emotionala a relatiei cu banii. Dar despre asta promit sa vorbesc mai multe intr-un articol viitor. 

Azi iti propun cinci lucruri pe care le poti face incepand chiar de azi pentru a te ajuta sa pornesti la drum cu dreptul in 2022, si sa iti imbunatatesti viata financiara. Te invit ca anul acesta sa te imprietenesti cu banii.

1. Planifica-ti anul 2022. Vezi care e viata financiara pe care ti-o doresti si incepe sa o construiesti.

Daca nu ai facut-o inca, acum este momentul perfect pentru a-ti construi planul de joc pentru 2022. Te-ai gandit ce obiective ai pentru anul care urmeaza? Stii ce venituri urmeaza sa incasezi? Vrei sa incepi sa lucrezi la un plan de crestere a acestora? Daca nu te-ai gandit inca sa faci asta, poate ca ar trebui. Poti sa iti cresti veniturile in mai multe directii: poti sa te perfectionezi la jobul pe care il ai acum, pentru a trece la un nou nivel de expertiza sau poti sa lucrezi la adaugarea unei surse extra de venituri(side job, proiect de freelancing, etc).

2. Incepe sa construiesti fondul de back-up:

Ai inceput sa pui primele caramizi la la fondul de back up? Acesta include:

  1. Fondul de urgenta – 2000-3000 RON pentru situatii neprevazute despre care stim cu totii ca apar: ti se strica masina, acoperisul casei are nevoie de reparatii, etc.
  2. Fondul de siguranta: fondul care sa iti asigure cheltuielile pentru 3 pana la 6 luni. Acest fond ar trebui sa includa toate cheltuielile tale de baza, cum ar fi chiria/rata, mancarea, utilitatile si orice alte elemente esentiale din bugetul tau.

Iata cateva categorii de inclus in fondul de siguranta pentru a te ajuta sa faci calculele. Inmulteste totalul cu 3 sau 6, in functie de preferinte!

  • Ipoteca / Chiria
  • Utilitati: electricitate, internet, gaze, telefon
  • Asigurari: de viata, de sanatate, pentru masina
  • Cheltuieli cu transportul (masina sau transport public)
  • Rate credite
  • Mancare
  • Orice alte elemente esentiale (ex: educatia copiilor, daca este cazul)

3. Seteaza-ti un buget bazat pe valori

Daca vrei sa incepi un buget, dar nu stii de unde sa incepi, iti propun urmatorul exercitiu: imparte cheltuielile in 2 mari categorii: Necesitati si Valori. La Necesitati trece tot ce implica cheltuielile la care nu poti renunta (utilitati, rate credite, mancare, alte nevoi), iar la Valori fa-ti un Top 3 al Valorilor si concentreaza-te sa iti aloci cheltuielile in acele directii. Astfel ai sanse maxime de a fi implinita cu bugetul tau. Top 3 al valorilor mele, spre care imi aloc banii, sunt: Educatia, Familia, Calatoriile. Am o sectiune din bugetul meu (aproximativ 30%) pe care am alocat-o special pentru aceasta categorie.

Daca te simti pregatita sa iti faci un buget mai avansat ulterior, poti downloada de aici template-ul pe care l-am pregatit pentru tine.

4. Curatarea dulapului / casei

Daca tot suntem in sezonul rece, las-o pe Marie Kondo să iasa din dulapul tau si sa te ajute sa donezi sau sa vinzi acele piese vestimentare care pur si simplu “nu iti mai aduc bucurie”. In caz ca nu ai urmarit inca show-ul fenomen de pe Netflix, „Tidying up with Marie Kondo”, nu e tarziu inca. Si pentru mai multa inspiratie o poti gasi si aici.

Nu e nevoie sa te limitezi doar la haine. Extinde exercitiul pentru toata casa si vezi de ce lucruri nu mai nevoie. Un spatiu mai organizat te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa iti lasi creativitatea sa atinga cote maxime. 

5. Primii pasi in investitii

Nu trebuie sa astepti o anumita perioada a anului pentru a incepe sa investesti si nu e nevoie sa astepti sa strangi sume mari pentru a face acest lucru. Incepe procesul si urmareste sa ai progres de la luna la luna. Insa doar dupa ce te-ai asigurat ca ai deja fondul de back-up! Poti incepe prin a-ti face un cont demo la un broker online pentru a te familiariza cu platformele online de investitii. Poti testa platformele Tradeville sau XTB.

You’ve got this!

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate