1. Relatia mea initiala cu banii
1.1 Fara griji, dar cu bani?
Am fost dintotdeauna o persoana destul de flower-power cu finantele personale. Avand mereu bani de cheltuiala suficienti cat sa imi pot permite mici luxuri la liceu, a fost foarte ciudat pentru mine cand am venit la facultate in Bucuresti si brusc a trebuit sa imi organizez banii pe care ii primeam saptamanal, sa ma asigur ca imi ajung pentru toata saptamana.
Am intrat la facultate cu bursa si bineinteles ca bursa o cheltuiam pe haine, fiind foarte happy ca pot merge la mall sau la diversele magazine si buticuri din Romana. Am terminat facultatea de Finante in cadrul ASE, unde am invatat multe despre valoarea banilor. Te-ai gandi ca invatand atatea lucruri despre bani, as fi devenit mai “money smart” in acele vremuri. Ei bine, nu. Poate si din cauza ca invatam multe lucruri teoretice, nu a stat nimeni sa ne propuna vreodata sa ne facem un draft de planificare financiara. Sau sa ne gandim cum o sa incepem noi sa folosim banii pe care o sa ii castigam cand ne angajam.
1.2 Apar primele venituri
Timpul a trecut, eu cheltuiam mereu cam la limita tot ce primeam de acasa. Ulterior, dupa ce m-am angajat am descoperit cardurile de credit, overdraftul, iar prin 2013 mi-am facut si primul credit pentru a-mi cumpara masina. Ca sa va faceti o idee, la primul meu job part time oficial castigam 500 RON, iar cand m-am angajat full time castigam 1000 RON. Si uite asa am inceput eu sa cheltui banii care nu erau ai mei, acoperind de la luna la luna cardul de credit, pentru ca apoi sa intru iar in el destul de mult.
Dupa 4 ani m-am mutat in domeniul IT, unde am inceput sa castig mai mult. Insa cheltuielile mele au crescut si ele la fel de mult. Asta in special pentru ca am descoperit gustul vacantelor. 😃 Uitandu-ma in urma, mi-am facut niste amintiri super frumoase din locurile respective si nu pot spune ca regret deciziile mele cam iresponsabile. Cum ar fi alegerea de a nu face un credit Prima casa. Alegerea de a merge in multe vacante. Excursiile in Barcelona, Londra, Ibiza, Amsterdam sau Roma au un farmec special atunci cand le vizitezi la 20-25 de ani, pe bani mai putini, fara sa stai la hoteluri scumpe. Atunci ai o energie formidabila de a strabate fiecare coltisor la pas sau de a rezista toata noaptea la petrecerile legendare din Ibiza.
2. Vremea schimbarii a sosit
2.1 Inceputurile firave
Apoi stilul meu de a-mi organiza (haotic) finantele s-au schimbat in relatia cu sotul meu. El este un om foarte cerebral si organizat si uite asa a inceput un mix bun 😊. La inceputul relatiei fiecare si-a mentinut stilul de organizare. El avea excelurile in care isi organiza banii, in timp ce eu tineam totul in mintea mea. Doar in vacante ne tineam banii la comun, iar el ii administra. Eu stiam de la inceput cam ce buget avem, dar nu urmaream cum ne cheltuim banii zilnic.
Modul nostru de organizare s-a schimbat dupa nunta, in 2018. In acel moment ajunsesem sa avem datorii financiare mari. Mai exact, un credit ipotecar pentru apartament, impreuna cu 3 credite de nevoi personale, 2 carduri de credit si un overdraft. Asta pentru ca am vrut sa ne facem apartamentul nostru de vis, unde am alocat undeva la 30-40k euro pentru amenajare. Si faptul ca am avut si o nunta in care am investit destul de mult si care ne-a adus o gaura maricica in buget.
2.2 AHA moment
Si apoi a venit acel AHA moment! Am luat decizia sa inchidem sirul de datorii si sa incepem sa economisim pentru viitorul nostru! Mai intai am generat un spreadsheet in Google Docs. In continuare am facut o estimare a tuturor veniturilor si cheltuielilor pentru urmatoarele 12 luni. Ati fi foarte surprinse sa vedeti cat de mult se poate schimba mindset-ul in momentul in care incepi sa asezi pe hartie ce implica cheltuielile lunare.
Bun, noi ne-am impartit cam asa: Veniturile = Salariile+diverse bonusuri+activitati din side jobs. La cheltuieli am alocat o parte lunara fixa de bani care se vor duce pe cheltuielile noastre obisnuite.Acestea cuprindeau mancare, iesit in oras, produse de curatenie, haine etc. Apoi o sectiune separata pentru cheltuielile cu masina (benzina/motorina), cu creditele, cu facturile lunare(intretinere, telefon, internet, curent, gaz), cu vacantele.
Ne-am facut o lista cu vacantele pe care intentionam sa le facem in urmatorul an si bugetul pentru ele si apoi am impartit costul lunar. In fiecare luna trebuia sa strangem o parte din bani, pentru a evita sa mai epuizam cardul de credit in vacanta. Tinem evidenta separat si pentru diversele cursuri de specializare pe care le-am facut.
Am mai facut o sectiune unde ne-am listat toate creditele(creditul ipotecar, creditele de nevoi personale si limitele de pe cardurile de credit). De fiecare cand achitam la ele, modificam suma pe care o mai avem de rambursat. Este o senzatie atat de eliberatoare sa vezi ca se micsoreaza sumele pe care le datorezi. Te ajuta sa vizualizezi tot mai bine sentimentul de libertate financiara.
3. Finalul (sau nu?)
Acum pot afirma cu mandrie ca am reusit sa inchidem anticipat 2 dintre cele 3 credite de nevoi personale. Si urmarim in continuare cum scad sumele de rambursat la cel de-al treilea. In acelasi timp investim pentru portofoliul nostru de Independenta financiara. 💰
I was young and restless din punct de vedere financiar candva! Dar acum sunt fericita posesoare a unui plan pentru independenta financiara. Parcurge-l impreuna cu mine.