Obligatiunile sunt printre cele mai utilizate instrumente de investitii. Cu toate acestea, pentru multi investitori ele raman un mister. In articolul de azi iti propun sa aflam impreuna cum functioneaza si cum te pot ajuta in portofoliul tau pentru independenta financiara!
Simplu spus, o obligatiune reprezinta un imprumut pe care un investitor il acorda unei institutii de stat sau unei companii, pentru care vor primi o dobanda ca si recompensa. Companiile si institutiile de stat emit obligatiuni destul de frecvent pentru a-si finanta diferite proiecte de investitii sau de cheltuieli curente.
Aici gasesti un video scurt care explica foarte bine cum functioneaza obligatiunile.
Unii investitori se folosesc de obligatiuni pentru a-si proteja banii de inflatie si pentru a-i multiplica atunci cand dobanzile sunt mai mari decat inflatia. Sunt considerate instrumente mai putin riscante decat actiunile si sunt folosite in multe cazuri pentru diversificarea portofoliilor.
Sa luam un exemplu:
Commpania X vrea sa isi lanseze o noua linie de productie. Asa ca alege sa emita obligatiuni 1000 de obligatiuni in valoare totala de 100.000 EUR, cu scadenta in 5 ani. Astfel, valoarea nominala a unei obligatiuni este de 100 EUR(1000 obligatiuni x 100 EUR = 100.000 EUR). Compania va acorda o dobanda anuala de 5% investitorilor care vor decide sa cumpere obligatiuni. In lumea obligatiunilor, aceasta dobanda este cunoscuta ca si cupon.
Sa presupunem ca prietena noastra Ioana decide sa cumpere 10 obligatiuni. Asta inseamna ca in fiecare an ea va primi cate 5% * 100* 10 = 50 EUR. La scadenta obligatiunilor, peste 5 ani, Ioana va avea 5 cupoane primite anual = 250 EUR si isi va primi si valoarea achitata initial de 1000 EUR. Pentru ca au o frecventa regulata de acordare a cuponului, iar la final iti primesti valoarea investita initial, obligatiunile sunt cunoscute ca investitii cu venit fix (fixed income).
Cele mai cunoscute tipuri de obligatiuni sunt:
- Titlurile de stat
- Obligatiunile corporative
- Titlurile de stat sunt printre cele mai sigure investitii pe care le putem face(dar nu cu risc zero), deoarece ele sunt garantate de statul care le emite. Practic, in momentul in care cumperi titluri de stat, imprumuti statul respectiv, contra unei dobanzi (denumite cupon) pe care o vei incasa. In Romania cele mai cunoscute emisiuni de titluri de stat sunt:
- Fidelis: sunt Titluri de Stat tranzactionate la bursa. Acestea sunt puse la dispozitia investitorilor prin intermediul broker-ilor(ex: Tradeville) sau prin intermediul bancilor care au calitatea de dealeri primari(ex: Banca Transilvania, BRD, BCR).
- Tezaur : Acesta este un program de emisiuni de Titluri de Stat destinate populatiei prin care Statul se imprumuta direct de la cetateni pentru diverse proiecte. (ele pot fi cumparate de la unitatile postale)
2. Obligatiunile corporative
Spre deosebire de obligatiunile emise de un stat (titluri de stat), obligatiunile corporative sunt emise de companii in scopul dezvoltarii activitatilor curente, a investitiilor in linii noi de dezvoltare, etc.
Long story short: Sunt obligatiunile o investitie buna?
Raspunsul scurt: Depinde. Singura persoana care poate raspunde la aceasta intrebare esti tu.
Uite cateva scenarii pe care sa le iei in considerare:
Daca ai o aversiune mare la risc, gandul de a pierde bani ti se pare de nesuportat, obligatiunile ar putea fi o investitie mai potrivita pentru tine decat actiunile.
Daca detii deja un portofoliu mare de actiuni (sau fonduri de actiuni), obligatiunile sunt o modalitate buna de a-ti diversifica portofoliul.
Daca esti aproape de pensionare, timpul nu iti permite sa treci peste o potentiala criza a pietei. In acest caz obligatiunile sunt o modalitate mai buna de a-ti pastra banii. Mai mult, majoritatea oamenilor sunt sfatuiti sa isi diminueze detinerile de actiuni si sa le inlocuiasca cu cele de obligatiuni pe masura ce avanseaza in varsta.
Una dintre propunerile din literatura de specialitate de alocare a fondurilor intre actiuni si obligatiuni este urmatoarea: procentul de obligatiuni detinute sa fie egal cu varsta ta, iar procentul de actiuni sa fie egal cu 100 minus varsta ta. De exemplu, la 30 de ani te poti orienta catre un portofoliu cu 30% obligatiuni si 70% actiuni, urmand ca pana la 40 de ani sa te reorientezi catre 40% obligatiuni si 60% actiuni.
Atunci cand un investitor cumpara o obligatiune corporativa, el practic imprumuta bani companiei. Atunci cand un investitor cumpara actiuni, detine o mica parte din companie. Daca vrei sa stii mai multe despre obligatiuni si despre diferentele dintre ele si actiuni, am scris un articol aici.