Ce am invatat despre arta japoneza de a face pace cu banii tai
Banii si fericirea reprezinta doua dintre cele mai populare concepte in ziua de azi. Cu totii alergam dupa fericire. Iar unii oameni asociaza fericirea cu soldul contului bancar, altii spun ca dimpotriva, banii aduc nefericire, aduc probleme. In cartea „Happy Money”, autorul Ken Honda publica rezultatele a numeroase studii si experimente stiintifice care ne arata legatura dintre aceste doua concepte: banii si fericirea.
Datele arata ca de fapt nivelul nostru de fericire nu este influentat de cati bani castigam, ci de modul in care alegem sa ii cheltuim.
Cartea urmareste 5 principii care ne arata cum sa ne cheltuim banii in moduri care ne cresc nivelul de fericire. Majoritatea oamenilor presupune ca daca ar castiga la Loto ar fi automat mai fericiti, pentru ca si-ar cumpara casa visurilor, o masina luxoasa. Dar se pare ca nu este asa.
Desi exista o corelatie intre averea detinuta si nivelul de fericire, aceasta nu este nicidecum una liniara. Un studiu din SUA arata ca americanii au declarat ca daca veniturile lor anuale ar creste de la 25k USD la 50k USD, ar fi de doua ori mai fericiti. In realitate, in urma interviurilor cu cei care au reusit aceasta performanta, rezultatele au aratat ca nivelul lor mediu de fericire a crescut cu doar 9%.
Acum hai sa vedem care sunt cele 5 Principii despre care ne invata Ken Honda, in aceasta carte care ne invata arta japoneza de a face pace cu banii nostri.
- Obiectele nu ne aduc fericire, dar experientele da. Intr-un studiu efectuat in SUA, 57% dintre americani au declarat ca o vacanta i-ar face mult mai fericiti decat o bijuterie de aceeasi valoare. Un alt studiu arata ca americanii de peste 50 de ani au declarat ca prefera sa cheltuiasca banii pe experienta precum participarea la activitati sportive, mersul la film, la sala, iesiri cu prietenii. Experientele ne aduc fericire pentru ca ne ajuta sa ne cream amintiri. Amintiri de care ne putem bucura ulterior la nesfarsit. Iar experientele nu trebuie neaparat sa fie unele scumpe ca sa ramanem cu amintiri priceless.
- Bucura-te mai mult de lucruri prin a le face mai greu accesibile sau mai putin frecvente. Stiai ca majoritatea londonezilor nu au vizitat niciodata Big Ben? Acest fenomen ilustreaza tendinta noastra, a oamenilor, de a nu mai aprecia un lucru la fel de mult pe masura de devine din ce in ce mai usor accesibil. De exemplu: daca bei 5 cafele pe zi, nu mai apreciezi cafeaua ca pe un moment de rasfat. In schimb, daca optezi mai degraba pentru obiceiul de a savura un cappuccino in fiecare dupa-masa, o vei simti mai degraba ca pe un rasfat si vei savura experienta mai mult. Daca vrei sa ai o experienta si mai intensa, conform studiilor, te ajuta sa te gandesti la toata experienta unei cafele, pamantul pe care a crescut, cum au fost boabele culese, cum au fost prajite si macinate. Mi se face pofta de o cafea buna doar cand scriu acest articol! Un alt studiu arata ca proprietarii de masini care au fost pusi sa povesteasca despre model, capacitatea motorului, viteza, design interior au raportat un sentiment de implinire mai mare. Un al treilea exemplu: un salon din Beverly Hills a declarat ca ofera 2 pachete de masaj: 1 sedinta de 90 min la 230$ si un pachet de 3 sedinte de cate 30 de min la 330$, si clientii opteaza mereu pentru cele 3 sedinte mai scurte.
- Delegarea activitatilor de rutina care ne consuma mult timp catre prietenii din tehnologie(roboti – de bucatarie, aspiratoare smart, etc) ne ofera timp castigat de care ne putem bucura facand ce ne place, ne putem bucura de cei dragi. Din 1960 in majoritatea tarilor oamenii si-au marit veniturile, dar cei mai multi ne petrecem timpul facand cumparaturi sau activitati casnice, uitam sa ne bucuram de micile placeri precum mersul la o plimbare in natura.
- Nu pica in capcana datoriilor, economiseste si bucura-te de anticipare. Ofertele de tipul „Buy Now, Pay Later” sunt la moda, dar vin cu griji extra. Anticiparea ne ajuta sa savuram mai mult cumparaturile. Studiile arata ca atunci cand plecam in vacanta, suntem mai fericiti in saptamanile de dinaintea vacantei decat in cele de dupa vacanta. Un alt studiu arata ca ne bucuram de Craciun mult mai mult in Noiembrie, in asteptarea lui, decat in Ianuarie, dupa ce am avut deja experienta. Datoriile ne aduc stres si ne scad nivelul de fericire.
- Cheltuieste banii pe altii. Exista numeroase studii care arata ca ne putem creste nivelul de fericire atunci cand cheltuim pentru cei dragi, pentru cei care au nevoie.
Cheltuim atat de multi bani pentru dorinta noastra de a fugi de sentimentele mai putin placute, cum ar fi sentimentul nostru de singuratate, tristetea. Va puteti imagina daca ne-am uni si am cheltui acesti bani pentru a aduce bucurie altora? Lumea ar fi un loc mult mai fericit.